Historia uprawy cebuli i jej odmiany
Cebula to wyjątkowo popularne warzywo, nie wyobrażamy sobie bez niej naszej kuchni. Jemy ją na świeżo i po obróbce termicznej.
Cebula, zwana także cebulą zwyczajną lub ogrodową z całą pewnością należy do jednych z najczęściej spożywanych warzyw na całym świecie. W dzisiejszych czasach można ją znaleźć dosłownie wszędzie. Dzięki jej dużej dostępności, niewielkiej cenie i cudownych właściwościach, obecnie używana jest do rozmaitych potraw w każdym zakątku świata.
Początki upraw cebuli na świecie.
Bez wątpienia cebula była znana już w czasach starożytności, jednak szczególnie popularna była na obszarze Azji Południowo-Zachodniej oraz Środkowej. To niezwykle łatwe zarówno do uprawy, jak i przechowywania warzywo, znane jest już od ponad 4000 lat p.n.e.
Grecy i Egipcjanie, czyli dokładniej starożytni mieszkańcy zajmujący tereny dzisiejszej Turcji, Afganistanu oraz Iranu, wręcz zachwycali się wysokimi walorami smakowymi cebuli. Nawet Rzymianie żyjący w epoce okresie starożytności regularnie spożywali daną roślinę wierząc, że ma ona bezpośredni wpływ na znaczną poprawę sprawności fizycznej.
Wraz z upływem czasu bezsprzeczne walory smakowe cebuli przyczyniły się do jej szerokiego rozpowszechnienia.
Uprawy cebuli w Polsce.
Jeśli chodzi o Polskę, warzywo to pojawiło się w kraju prawdopodobnie w XII wieku, jednak nie było ono wówczas aż tak popularne jak ma to miejsce w obecnym czasie.
Istnieje mnóstwo odmian cebuli, począwszy od tej najbardziej popularnej żółtej, po czerwoną, kończąc na nieco bardziej wykwintnej w smaku szalotce.