Zastosowanie cebuli w kuchni
Cebula ma niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez cebuli.
Cebula dzięki charakterystycznym, silnym i nieco słodkawym smaku wykorzystywana jest przede wszystkim w celu nadania aromatycznej nuty potrawom, wzbogacając jednocześnie ich wartość odżywczą.
Zapewnia zatem nie tylko niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju aromat każdej potrawie, ale także znana ze swoich ogromnych właściwości leczniczych, w skuteczny sposób przyczynia się do łagodzenia wielu poważnych dolegliwości.
Zaletą warzywa jest to, iż można je konsumować w dowolnej formie:
- cebuli surowej (z pieczywem , jako dodatek do sałatek i innych potraw)
- cebuli w formie przetworzonej (po obróbce termicznej, smażonej, gotowanej, marynowanej),
- cebuli w postaci suszonych płatków,
- cebuli w proszku,
- czy też jako sok bądź syrop z cebuli.
W absolutnie każdym przypadku cebula sprawdzi się znakomicie jako dodatek w kuchni.
- Żółta odmiana cebuli jest idealna do bulionów oraz mięs.
- Cebula czerwona będzie doskonałym dodatkiem do sałatek, gdzie jej czerwony kolor pięknie wygląda na tle np. zielonej sałaty.
- Cebula dymka świetnie posłuży zarówno do potraw mięsnych z dodatkiem warzyw, jak i zup oraz sałatek.
- Szalotka to odmiana cebuli cechująca się delikatnym smakiem i zapachem, zatem podaje się ją drobniutko posiekaną do sosów, zup, ale także w całości w potrawach mięsnych.
Uprawy cebuli w Polsce są bardzo popularne, a jej dostępność i niska cena tylko zachęcają do jej kupowania.