Szparagi
W ofercie posiadamy przede wszystkim szparagi białe, które są sprzedawane w klasie I oraz II oraz szparagi zielone. Zajmujemy się sprzedażą hurtową oraz detaliczną szparagów.
Szparagi są warzywem sezonowym, ich zbiór następuje w zależności od pogody na przełomie kwietnia i maja, aż do czerwca i tylko w tym okresie oferujemy je w swojej sprzedaży, jako warzywa świeże. Do czasu sprzedaży szparagi przechowywane są w specjalnej chłodni, w której szparagi nie tracą swoich właściwości przez okres ich magazynowania.
Szparagi są bardzo zdrowym warzywem. Posiadają wiele cennych witamin i składników mineralnych oraz są niskokaloryczne. Białe szparagi w odróżnieniu od zielonych są bardziej delikatne, jednak wymagają obrania na całej długości. Odpowiednio przygotowane są bardzo smacznym, ciekawym daniem.
Do sortowania szparagów wykorzystujemy automatyczną sortownicę, która składa się z taśmociągu, myjki, obcinarki i elektronicznego urządzenia - kamery. Kamera odpowiedzialna jest za automatyczne sortowanie szparagów według grubości, krzywizn i koloru.
W Polsce w odróżnieniu od zachodniej Europy szparagi są stosunkowo mało znane, ale z roku na rok zauważamy zwiększone zainteresowanie tym warzywem. W Niemczech sprzedajemy szparagi jako „Spargel aus Schlesien” – szparagi ze Śląska.