object38905340.png

Aspergis Sp. z o.o.

Grupa producentów warzyw



Historia szparagów

Spośród warzyw, jakie cenione są nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale także wartości odżywcze, szczególne miejsce zajmują szparagi.

Od lat cenione są zwłaszcza w kuchni francuskiej, włoskiej, hiszpańskiej i niemieckiej, choć także w naszym kraju cieszą się coraz większym uznaniem smakoszy. Można na nie trafić w menu wyśmienitych restauracji oraz na półkach delikatesów, ale również w dyskontach, na targu warzyw lub bezpośrednio od rolnika uprawiającego szparagi. Wtedy są też najlepsze.

O wysokim statusie szparagów decyduje kilka czynników.

  • wyborny smak,
  • wbrew pozorom łatwość przyrządzania,
  • mnogość witamin i mikroelementów w składzie,
  • mała zawartość kalorii, bo tylko 18 kcal w 100 gramach (mowa tu oczywiście o samych szparagach bez dodatków).

Uprawy szparagów na świecie.

Jak wiele warzyw, także szparagi występują zarówno w formie dzikiej oraz uprawnej.

Kiedy przed pięcioma tysiącami lat zaczynano delektować się wybornym smakiem - dziko rosnące rośliny cenione były zwłaszcza przez Egipcjan, Greków i Rzymian - nie myślano o uprawach. Szparagami zachwycali się również Chińczycy, wykorzystując je między innymi do łagodzenia bólów stawowych czy nawet leczenia niepłodności.

Z biegiem czasu doceniając kulinarne właściwości, opracowano szczegółowe wytyczne i od ponad dwóch tysięcy lat szparagi znane są nie tylko jako dziko rosnąca roślina.

Gotowano je i podawano delikatnie okraszone oliwą.

Co ciekawe, żeby móc delektować się smakiem także poza sezonem, opracowano metodę suszenia szparagów.

Obecnie popularne jest mrożenie. Tak oto produkt sezonowy jakim są szparagi stał się całorocznym.

W czasach średniowiecza szparagów używano przede wszystkim w lecznictwie. Dopiero francuski Król Słońce - Ludwik XIV - na nowo wprowadził je do kuchni.

Słynne znane powiedzenie Cesarza Augusta to "Zrób to zanim ugotują się szparagi".

Widać więc, że wciąż były daniem spożywanym przez osoby, w żyłach których płynęła błękitna krew.

Dopiero współcześnie sytuacja uległa zmianie i bogate w cenne substancje szparagi zagościły na stołach nie tylko osób zamożnych.

Szparagi w Polsce.

W Polsce warzywo to zaczęło być popularne od XVIII wieku.

Nowoczesne uprawy szparagów, także w naszym kraju, sprawiły, że szparagi przestały być wyłącznie daniem dla elit. Oczywiście niemały wpływ na popularność miały także badania potwierdzające prozdrowotne właściwości rośliny i łatwość ich przyrządzenia.

Dzisiaj warzywo to odkrywane jest na nowo, nic więc dziwnego, że coraz częściej gości na polskich stołach.

Z roku na rok zauważamy zwiększone zainteresowanie szparagami w Polsce, cieszy nas to niezmiernie, bo warzywo to przy bliższym poznaniu tylko zyskuje.

Białe, zielone czy fioletowe - warto spróbować i cieszyć się ich wybornym, ciekawym smakiem.

empty