Makaronowa sałatka ze szparagów
Składniki:
- opakowanie makaronu rurki
- 2 pomidory
- sok z cytryny
- pęczek zielonych szparagów (0,5 kg)
- pęczek dymki ze szczypiorem
- 10 dag wędliny dojrzewającej
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- łyżeczka nasion sezamu
- sól
- biały pieprz
- bazylia
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu w posolonej wodzie, odcedzić, przestudzić.
Oczyścić szparagi i dymkę. Oba warzywa pokroić na kawałki o długości 6 cm.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Na tłuszczu smażyć ok. 5 min szparagi i dymkę.
W tym czasie pokroić na ćwiartki pomidory, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pociąć w kosteczkę.
Makaron rurki wymieszać z pomidorami i duszonymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Wszystkie plasterki wędliny zwinąć w rulon, pokroić w talarki, ułożyć na sałatce. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu, posypać sałatkę. Udekorować listkami bazylii, podawać od razu.