object38905340.png

Aspergis Sp. z o.o.

Grupa producentów warzyw



Sałatka ze szparagów

Składniki:

  • 600g świeżych szparagów
  • 4 pomidory
  • 2 pęczki szczypiorku
  • Na sos:
  • 2 ugotowane na twardo jaja
  • 4 łyżki majonezu
  • 200 g jogurtu
  • 100 g słodkiej śmietany
  • 3 łyżki octu winnego
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 20 ml ajerkoniaku
  • Sól, pieprz, szczypta cukru
  • Kilka liści zielonej sałaty
  • Trochę pietruszki

Przygotowanie:

Obrane szparagi pokroić w cienkie  plasterki. Pomidory obrać ze skóry, umyć i pokroić na małe kawałki. Szczypior drobno posiekać. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w misce.

Jaja przekroić na pół. Białka drobno posiekać. Żółtka przetrzeć przez sito do drugiej miski i utrzeć z majonezem, jogurtem, śmietaną, octem, sokiem z cytryny, musztardą i ajerkoniakiem. Doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem.

Składniki sałatki wymieszać z sosem. Sałatkę rozłożyć na talerzykach wyłożonych liśćmi sałaty. Każdą porcje posypać posiekanym białkiem i pietruszką. Podać jako przystawkę dla czterech osób lub uzupełnioną tostami z masłem i białym winem jako kolacje dla dwóch osób.

empty