Sałatka ze szparagów
Składniki:
- 600g świeżych szparagów
- 4 pomidory
- 2 pęczki szczypiorku
- Na sos:
- 2 ugotowane na twardo jaja
- 4 łyżki majonezu
- 200 g jogurtu
- 100 g słodkiej śmietany
- 3 łyżki octu winnego
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- 20 ml ajerkoniaku
- Sól, pieprz, szczypta cukru
- Kilka liści zielonej sałaty
- Trochę pietruszki
Przygotowanie:
Obrane szparagi pokroić w cienkie plasterki. Pomidory obrać ze skóry, umyć i pokroić na małe kawałki. Szczypior drobno posiekać. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w misce.
Jaja przekroić na pół. Białka drobno posiekać. Żółtka przetrzeć przez sito do drugiej miski i utrzeć z majonezem, jogurtem, śmietaną, octem, sokiem z cytryny, musztardą i ajerkoniakiem. Doprawić do smaku pieprzem, solą i cukrem.
Składniki sałatki wymieszać z sosem. Sałatkę rozłożyć na talerzykach wyłożonych liśćmi sałaty. Każdą porcje posypać posiekanym białkiem i pietruszką. Podać jako przystawkę dla czterech osób lub uzupełnioną tostami z masłem i białym winem jako kolacje dla dwóch osób.