Przygotowanie szparagów
Sezon na szparagi trwa od przełomu kwietnia i maja, do czerwca, przy czym białe odmiany kończą się wcześniej, zielone zaś można znaleźć na rynku nieco dłużej.
Białe szparagi charakteryzują się delikatniejszym smakiem, zielone natomiast są łatwiejsze w obróbce, bo nie trzeba ich obierać.
Jak przygotować białe szparagi?
Przygotowanie szparagów białych należy rozpocząć od ich obrania. Końce odmiany białej są przeważnie włókniste i stwardniałe, dlatego je obcinamy około 3-4 cm od dołu . Obieramy je, rozpoczynając od dołu łodygi omijając czubek szparaga, którego nie obieramy. Czym bliżej pączka, łupina powinna być cieńsza. Najwygodniejszym narzędziem do obierania szparagów jest poprzeczna obieraczka do warzyw, ale może też być też ostry nożyk, który zazwyczaj używamy do obierania warzyw. Ważne żeby zrobić to dokładnie, bo szparag będzie miał włókna, które zepsują całą potrawę.
Jak przygotować zielone szparagi?
Zielone szparagi nie wymagają obierania, odłamujemy tylko zdrewniałą końcówkę. Zdrewniała końcówka powinna bez problemu się odłamać. Jedynie pod koniec sezonu zielone szparagi mogą wymagać obrania - warto wtedy delikatnie ściągnąć skórkę przy końcach.