object38905340.png

Aspergis Sp. z o.o.

Grupa producentów warzyw



Właściwości szparagów

Dlaczego warto jeść szparagi?

Jako dość niepozorne warzywo, szparagi mogą poszczycić się dużą zawartością witamin i minerałów. Poza tym, że dostarczają organizmowi witaminy C, K czy z grupy B, to zawierają również w swoim składzie spore ilości dobrze przyswajalnego białka. Są cennym źródłem selenu, fosforu, magnezu, potasu oraz żelaza.

Warto podkreślić, że szparagi są warzywem nie tylko smacznym, ale i niskokalorycznym. Z tego względu idealnie sprawdzą się w diecie osób dbających o smukłą sylwetkę. Co więcej, szparagi nie obciążają wątroby oraz nerek - mogą być spożywane nawet przez osoby cierpiące z powodu chorób układu pokarmowego czy moczowego.

Zdrowotne właściwości szparagów.

Współcześni naukowcy dowiedli, że szparagi odznaczają się wieloma leczniczymi właściwościami. Zgodnie z przekazem medycyny ludowej, niegdyś warzywa te były wykorzystywane jako środek moczopędny i ułatwiający defekację. Dzisiaj szparagi do swojego jadłospisu wprowadza coraz więcej osób, gdyż są one zdrowe, smaczne i lekkostrawne.

Szparagi zawierają w swoim składzie duże ilości błonnika, dzięki czemu poprawiają pracę układu pokarmowego i przyczyniają się do prawidłowej perystaltyki jelit. Z tego względu, że znajduje się w nich także sporo kwasu foliowego, są w szczególności polecane kobietom w ciąży oraz starającym się o potomstwo.

Nie sposób również nie wspomnieć, że szparagi są nieocenionym środkiem leczniczym w wielu schorzeniach. Znajdująca się w ich składzie asparagina skutecznie

  • obniża poziom ciśnienia tętniczego we krwi,
  • rozszerza naczynia krwionośne,
  • sprzyja prawidłowej pracy serca.
  • zwiększają również krzepliwość krwi
  • zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych.

Dla kogo szparagi?

Po szparagi mogą sięgać nie tylko osoby zdrowe. Do swojej diety mogą również wprowadzić je pacjenci z nadciśnieniem, gdyż znajduje się w nich niewiele sodu.

Ze względu na właściwości odtruwające organizm, warzywa te wspomagają wątrobę w procesie oczyszczania z toksyn, więc świetnie sprawdzą się także na dietach detoksykacyjnych.

Witaminy i mikroelementy znajdujące się w szparagach.

  • Naturalny kwas foliowy wskazany jest szczególnie kobietom ciężarnym i starającym się o potomstwo.
  • Witaminy C i E oraz beta-karoten pozytywnie wpływają na kondycję skóry i włosów, przeciwdziałając starzeniu.
  • Błonnik wspomaga perystaltykę jelit.
  • Glutation wzmacnia układ odpornościowy, wzmacnia wątrobę i wspomaga wypłukiwanie toksyn z organizmu.
  • Wapń oraz fosfor pozytywnie wpływają na układ kostny i zęby.
  • Potas oraz inulina zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Wiele właściwości jak na niewielkie i wciąż niezbyt popularne warzywo. Można uznać spożywanie szparagów za naturalną suplementację.

Nie bez powodu od tysięcy lat obok ostryg i kawioru, szparagi uznawane są za afrodyzjak.

empty